FESTIWAL SERNIKA 2015
Zapraszamy do wzięcia udziału w VI edycji FESTIWALU SERNIKA!
Regulamin konkursu kulinarnego pt. „Festiwal sernika”
- Organizatorem konkursu jest Zdunowski Ośrodek Kultury.
II. Informacje wstępne:
1.Celem konkursu jest propagowanie sztuki kulinarnej, pogłębienie wiedzy na temat receptur i sposobów wyrobu, a także zachęcenie amatorów pieczenia ciast do poszukiwania nowych sposobów wypieku sernika.
2.Konkurs odbędzie się 01 sierpnia 2015 r. w Zdunach na ulicy Łacnowej, podczas trwania finału festiwalu POGRANICZE KULTUR 2015.
3.Otwarcie konkursu i początek przyjmowania zgłoszeń o godzinie 15.00, 1 sierpnia 2015 r. w punkcie organizatorów POGRANICZA KULTUR, w pobliżu sceny plenerowej przy ul. Łacnowej w Zdunach.
4. Zakończenie przyjmowania zgłoszeń o godz. 17.00; 1 sierpnia 2015 r.
5. Uczestnicy konkursu przybywają na koszt własny. Zakup produktów do wypieku sernika na koszt własny uczestnika.
III. Warunki uczestnictwa:
1.W konkursie mogą uczestniczyć AMATORSKIE grupy kulinarne np. Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu krotoszyńskiego, a także osoby prywatne zamieszkałe na terenie Gminy Zduny.
2. Maksymalna ilość występujących w grupie kulinarnej nie może przekroczyć 4 osób.
3. Organizator może zakończyć przyjmowanie zgłoszeń do konkursu po przyjęciu 10 uczestników.
IV. Zasady organizacyjne i przeprowadzenia konkursu:
1.Uczestnicy konkursu dostarczają sernik w formie piekarskiej, nie pokrojony, nie naruszony do punktu zgłoszeń organizatora do godziny 17.00 . Placek powinien zostać upieczony nie wcześniej niż 24 godziny przed zgłoszeniem. Informacja o długości pieczenia i czasie wykonania placka powinna zostać zawarta w recepturze sernika.
2.Organizator nadaje zgłoszonemu sernikowi numer i razem z nazwą (nazwiskiem ) uczestnika zakleja w kopercie. Jury konkursowe otrzymuje jedynie formę z pieczywem oraz numer. Organizator zadba o przestrzeganie uczciwości konkursowej.
3. O godzinie 18.00 rozpocznie swoje posiedzenie specjalnie w tym celu powołane Jury konkursowe.
4. W konkursie mogą wziąć udział wypieki dokonane własnoręcznie przez uczestnika konkursu. Powinien to być sernik na pieczywie, tradycyjny, poddany obróbce wysokimi temperaturami w piekarniku. Każde ciasto powinno zostać opatrzone załączoną szczegółową recepturą przygotowania. Organizator konkursu zastrzega sobie możliwość opublikowania wszystkich biorących udział w konkursie receptur.
5. Dozwolone są dowolne przyozdobienia wypieku, wykonane już po upieczeniu sernika.
6. Ostateczna lista przyjętych zgłoszeń spełniających wymogi formalne zostanie ogłoszona po godzinie 18.00, 1 sierpnia 2015 r.
7. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do godziny 20.00, 01 sierpnia 2015 r.
8. Jury konkursowe będzie oceniało następujące walory konkursowego pieczywa:
a. Smak – maksymalna ilość punktów: 5
b. Estetyka wykonania – maks. ilość punktów: 5
c. Sposób przygotowania – receptura – maks. ilość punktów: 3
d. Innowacyjność – nowy nieznany sposób przygotowania – maks. ilość punktów: 2
Łącznie uczestnik może otrzymać 15 pkt. konkursowych.
9. Organizator wręczy trzy nagrody główne:
1-go stopnia, wartości do 300 zł.
2-go stopnia, wartości do 200 zl.
3-go stopnia, wartości do 100 zł.
Ponadto organizator przewiduje 7 nagród pocieszenia.
10. Pieczywo uczestniczące w konkursie pozostaje w gestii organizatora. Formy piekarskie zostaną zwrócone uczestnikom w terminie późniejszym.
11. Uczestnik konkursu oświadcza, że przy przygotowywaniu sernika zadbał o wszelkie zasady higieny i bezpieczeństwa oraz gwarantuje zdatność pieczywa do spożycia. - Uczestnik konkursu oświadcza, że wykonał sernik własnoręcznie, w oparciu o załączoną recepturę.
Informacja: Wioletta Lewandowska: 512 390 707 lub Elżbieta Kurkiewicz: 691 689 581